טפטוף טמון עמוק בכרם יין(כללי)

WINEלנטפים ניסיון רב בתחום. שינויי האקלים באירופה מביאים את היצרנים המסורתיים של ה"עולם הישן" של היין, להכיר בעובדה שהם חייבים להשקות ומחייבים אותנו "להבטיח" שאיכות היין לא תיפגע. אנחנו מקווים להיכנס השנה לתכנית מחקר משותפת באיטליה שעיקריה יצירת אלגוריתם שיבסס את ההשקיה עפ"י ניטור רטיבות הקרקע, אל מול פרמטרים וסמנים מולקולריים הנוצרים במהלך הגידול בתוך העינב. השיטה שמובאת כאן מוזילה בצורה משמעותית את מערכת ההשקיה ותעזור לנו להרחיב את שטחי כרמי היין המושקים בטפטוף עד כדי אימוץ המוני (Mass Adoption).
אירופה מובילה בתחום ענבי היין, על אף התפתחות הענף גם מחוץ לאירופה (דרא"פ, אוסטרליה, קליפורניה, צ'ילה ...) עדיין ממשיכה אירופה להוביל את השוק.
אחד ההבדלים בין ה"עולם הישן" (אירופה) ל"עולם החדש" (שאר העולם), הוא שה"עולם החדש" משקה את כרמיו בעוד שבאירופה מקובל לחשוב שגשמי הקיץ מספקים את המים הנצרכים ע"י הגפנים ליצירת יין איכותי. התחממות כדור הארץ גורמת לעליה בתדירות של תופעות של קיץ חם ויבש באירופה (דוגמת קיץ 2003). למרות התחזית שקיץ 2003 אינו האחרון בתנאיו הקשים אין אנו רואים כי האירופאים נעים ברצון לעבר השקיית כרמיהם. אחת הסיבות לכך מעבר לעלות מערכת הטפטוף היא מחסור במים להשקיה.

בניסיון לחדור לשוק זה מנסה נטפים ליישם את שיטת הטפטוף הטמון בתחום הכרמים. מחקרים מראים כי בשיטת הטפטוף הטמון ניתן לחסוך מים (הקטנת התאדות מפני השטח והגברת היעילות של כל טיפה וטיפה) . כמו כן לשיטה יתרון בשמירה על ציוד הטפטוף מפני נזקי בע"ח (נקרים , תנים וכיו"ב). בכרם היין המושקה בהשקיית חסר בחלקים נרחבים של העונה מאפשרת שיטת ההטמנה לחסוך – 50% ממספר השלוחות , ע"י הטמנת שלוחה במרכז השורה והשקיית שתי שורות עצים ע"י שלוחה בודדת .
מטרות הניסוי
לבחון את השפעת הטמנת הטפטוף בעומק 45 - 50 ס"מ במרכז בין שורות הגפנים על משטר ההשקיה ואיכות היין בהשוואה לשיטת הטפטוף העילי, לאורך שורת הגפנים המקובלת בארץ. הניסוי מבוצע במתכונת של תצפית משנת - 2004.

תאור המחקר
המחקר מבוצע בזן 'קברנה סוביניון' מנטיעת 1997 בכרם מסחרי של קיבוץ יפתח בבקעת קדש. מרווח הנטיעה - 3X1.5מ' (220 גפנים לדונם). הנטיעה היא מז'-מע'. אורך השורה כ– 130 מטר. הכרם מושקה ב'מי זמר', שהם מים ממוחזרים ברמה גבוהה.

קיץ 2012  היה חם ויבש והוביל לצריכת מים גבוהה בגידולים רבים. הכוונת ההשקיה בטיפול ובביקורת לאורך העונה בוצעה עפ"י חזות הכרם בכוונה לשמור על כרם אחיד וחיוני, ללא עודפי צימוח. משטר ההשקיה נקבע בהתייעצות עם הכורמת ומדריכי הכרם ובעזרת קריאות תא הלחץ לזיהוי תקלות ובעיות. מנת המים שניתנה ע"י המשק עד לבציר הייתה כ– 166 מ"מ במערכת העילית וכ– 93 מ"מ במערכת הטמונה. בסיכום כולל של העונה מנת המים שניתנה ע"י המשק הייתה כ– 204.4 מ"מ במערכת העילית וכ– 125.2 מ"מ במערכת הטמונה. ההבדל נוצר לא עקב החלטה מכוונת אלא בעקבות אופי וצורת הכוונת השקיה שתוארה לעיל.

 בניסוי שני טיפולים :

  • השקיה ע"י שלוחת – 'רעם' - 0.5X1.6X17, המוטמנת במרכז בין שתי שורות גפנים בעומק  – 50 ס"מ. השלוחות טמונות בכל שורה שנייה כאשר השלוחה מספקת מים לשתי שורות הגפנים שבצידה. גודל החלקה: 6 דונם.
  • ביקורת - השקיה עילית בצמוד לשורת הגפנים ע"י שלוחת 'רעם' -2.3*0.75*17  מקובל באזור. גודל החלקה: 13 דונם.

gidolyshadeמדידות
פוטנציאל המים בגזע נמדד בצהריים באמצעות תא לחץ על 6 עלים לטיפול. עלי המדידה כוסו בשקית ניילון מצופה נייר אלומיניום למשך כ- 90 דקות לפני המדידה כאשר העלה עדיין לא מנותק. בתאריך- 3/10/2012 בוצע בציר, כל טיפול נבצר בנפרד ונשלח ליקב 'הרי גליל' להכנת יין.

נתונים מטאורולוגים נמדדו בתחנה מטאורולוגית של 'מו"פ צפון' בבקעת קדש (0.5 ק"מ מחלקת הניסוי).טמפרטורת האוויר המקסימאלית הייתה במשך רוב הקיץ מעל 32 מ"צ (איור 1). במשך רו הגירעון המקסימאלי בלחץ האדים  (VPD) נע, רוב הקיץ, בין – 2.5 ל- 3.5 . KPa ההתאדות הפוטנציאלית עלתה באופן הדרגתי מ- 6.5 מ"מ/יום במאי עד כ- 7.6 מ"מ/ יום בתחילת יולי ולאחר מכן ירדה בצורה הדרגתית עד כ- 5.5 מ"מ/יום באמצע ספטמבר. שנה זו התאפיינה בטמפ" גבוהות, יחסית.

לאחר 10 שנים המסקנה העיקרית מתצפית זו היא שניתן לספק לכרם יין השקיה והזנה ע"י מערכת טפטוף בה טמונה שלוחת הטפטוף במרכז שביל נסיעת הטרקטורים, כאשר שלוחה בודדת מספקת מים ודשן לשתי שורות הגפנים שבצידה.

למאמר המלא והורדת הקובץ: טפטוף טמון עמוק בכרם יין - דו"ח 2012



 

 

Site by mantis.
בחר מדינה
remember